TU/e start met uitfaseren inloggen

Naar aanleiding van de toenemende angst voor cyberaanvallen is de TU/e onlangs al gekomen met de toevoeging van multi-factor authentication (MFA). Echter bleek dit nog niet genoeg om het grootste risico op ransomware in te dammen: medewerkers en studenten die willen inloggen. Om ook dit onmogelijk te maken, heeft IMS besloten om per direct te starten met het uitfaseren van het inlogsysteem.

“Als je kijkt naar alle vorige grote cyberaanvallen, was er altijd wel ergens een medewerker die een groot veiligheidsrisico nam door ergens in te loggen. In de huidige maatschappij, waar er overal een Russische staatshacker of een puistige middelbare scholier op de loer kan liggen, kunnen we zulke risico’s simpelweg niet meer nemen”, aldus Chief Information Security Officer Martin de Vries. “Door de introductie van MFA hebben we het al voor elkaar gekregen dat de mensen die wat minder goed met technologie kunnen omgaan, zoals de oudere medewerkers en studenten Bouwkunde, niet meer kunnen inloggen. Toch blijven veel te veel mensen nog op verkeerde linkjes klikken of kattenfilmpjes downloaden die ransomware blijken te zijn.”

Jonna Langens, student Technische Wiskunde, reageert begripvol: “Ik log zelf ook wel eens in, om vervolgens een paar uur voor me uit te staren in een nietszeggend college. Ik ga dan altijd maar TikTok-filmpjes kijken, maar als je dat niet hebt, blijft er inderdaad niks anders over dan op linkjes klikken op shady websites.”

Of er ook negatieve reacties op dit vergaande besluit zijn kan De Vries niet zeggen: “Ik heb mijn mail nog niet kunnen checken. Ik kreeg het op één of andere manier niet voor elkaar om in te loggen.”