Uitfaseren inloggen had niet gewenste effect: alles weer op papier

Het uitschakelen van de inlogfunctionaliteit van de online diensten van de TU/e heeft niet het gewenste effect gehad. Wat blijkt: studenten en medewerkers gebruikten massaal de “onthoud mij” functie, waardoor ze nog gewoon ingelogd zijn en mogelijk malafide software kunnen verspreiden.

Daarom zijn er drastischere maatregelen nodig om cybercriminelen buiten de deur te houden, vond IMS. In samenspraak met het CvB is daarom besloten alle digitale systemen van de TU/e, zoals Osiris, Canvas, Outlook en het geliefde MyTU/e zo snel mogelijk uit te faseren. “Als je geen digitale system hebt, kunnen ze ook niet gehackt worden”, aldus Chief Information Security Officer Martin de Vries.

Een grote taak voor IMS, maar niet zonder voordelen. “Papier brengt grote voordelen met zich mee. Papier kan niet gehackt worden, heeft geen wachtwoord nodig en het hoeft ook niet iedere vrijdag – zoals bij Osiris het geval was – geüpdatet te worden. Verder heeft papier ook geen last van de grote chiptekorten die nu wereldwijd een probleem vormen. Er zijn namelijk meer dan genoeg bomen in Brazilië.”

De eerste reacties zijn gematigd. Tiendejaars bachelorstudent Martijn Kuiper is blij met dit besluit: “Negen jaar geleden riep ik al dat deze digitalisering een slecht idee was, dus ik ben blij dat IMS en het CvB dit ook hebben ingezien. Nu voelt de universiteit echt weer als vanouds!” Bij de faculteit Wiskunde en Informatica zijn ze echter niet enthousiast over dit nieuws. “Zonder computers in onze studies, hoe moeten we dan complexe software bouwen, wiskundige simulaties maken of data-analyses doen?” vraagt een woordvoerder van deze faculteit zich af. “Alle diepgang van onze opleidingen is dan weg. Straks kunnen onze studenten bijna nog beter Technische Bedrijfskunde gaan studeren.”