Eerstejaars studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven moeten binnenkort hun keuze voor een User, Society, Enterprise (USE) leerlijn vastleggen. Deze USE lijnen zijn in het leven geroepen om het samenhorigheidsgevoel onder studenten te laten groeien door het zaaien van gezamenlijke haat voor ethiek en geschiedenis.
Onder Industrial Design en bedrijfskunde studenten bestaat er ophef over het beperkte aanbod van USE-lijnen die aansloten op hun studies. Slechts 11 van de 15 USE-lijnen wordt door deze twee faculteiten verzorgd.
Dr. Paulus Versteeg, een van de oprichters van de nieuwe leerlijn, legt uit waarom de vraag voor ethisch inkleuren zo groot is: “Op de basisscholen leer je hoe je binnen de lijntjes op het papier blijft, maar niet hoe je binnen de sociaal-maatschappelijke richtlijntjes blijft. Zo is de huidkleurige stift altijd een grote issue en zijn kleurplaten van cowboys en indianen echt niet meer van deze tijd.”
Myrthe van Otten, eerstejaars Industrial Design, ziet de nieuwe lijn wel zitten: “Kijk, je hebt altijd in je eentje gekleurd, maar in het bedrijfsleven is er geen vraag meer naar A4 formaat kleurplaten. Dat wordt al gauw A3 en soms zelfs A2. Dat kun je in je eentje niet meer aan. Het is daarom belangrijk om binnen een groep aan andere kleurstijlen en paletten te wennen.”