College van Bestuur doet fustje om nieuw alcoholbeleid er doorheen te duwen

Na de ophef over het artikel rondom de alcoholvrije campus 2030 dat vorig jaar werd geplaatst door de Cursor, hebben de beleidsmedewerkers van de TU/e niet stilgezeten. In de recente afspraken wordt gesproken over een verbeterde bierprijs op de campus: ten minste gelijk aan een pilsje op het terras.

Frank Baaijens, Rector Magnificus van de TU/e, verwacht dat het nieuwe alcoholbeleid ‘een groter succes dan de roosterwijziging’ wordt. “In het Nationaal Preventieakkoord is de doelstelling geformuleerd om problematisch alcoholbeleid tegen te gaan. Daarom gaan we de studieverenigingen verplichten hun bierprijzen te verhogen.”

In de Weeghconst van Simon Stevin spraken we met Mart de Bruijn: “Deze ontwikkeling is gunstig voor onze financiën. Nu kunnen we eindelijk iets van Traverse proberen te maken.” Hij is wel bang dat het beleid een averechts effect gaat hebben: “Als de bedoeling is dat onze leden minder gaan drinken, slaan ze de plank wel mis. Nu wordt het juist de uitdaging wie als eerste het zakgeld van oom DUO (red. studiefinanciering van de Dienst Uitvoering Onderwijs) er doorheen zuipt, en al helemaal als straks de basisbeurs weer wordt ingevoerd.”

Thor Abegg, Commissaris Externe Betrekkingen van de gelijknamige studievereniging, geeft aan bang te zijn voor het voortbestaan van zijn functie nu dat de noodzaak van inkomsten uit carrière-activiteiten zal afnemen: “Bij Thor werken we al jaren aan het verlagen van de inkomsten in Het Walhalla. Als de bierprijs vier keer over de kop gaat, moeten we misschien onze borreldagen terugbrengen naar alleen donderdag.” In Lucid.Bar verandert niets, daar betaalde je al horeca-prijzen voor een biertje.

Ook spraken we met Theo Salet, decaan van de faculteit bouwkunde. “Als dit beleid écht doorgevoerd wordt, richten we een fonds op in samenwerking met de SkyBar om minder bedeelde studenten ook van een biertje te kunnen voorzien.” Volgens hem gaat het studentenleven niet alleen om studeren, maar juist ook om het ontdekken van je grenzen, en daarvoor is de TU/e campus juist een veilige plek voor velen.

Volgens ingewijden is hier echter sprake van een dubbele agenda. Robert-Jan Smits, voorzitter van het CvB en ook wel bekend van Brainport en Plan-S, schijnt namelijk ook belangen te hebben in en op Stratumseind. Hierover is echter niets opgenomen in de huidige versie van het alcoholbeleid.