Voorstel voor nieuwe faculteiten lekt uit: Scheikunde en Innovation Sciences gaan samen voor klimaatneutraal

Er gingen al langer geruchten over de wensen van het CvB om het makkelijker te maken om beleid door te drukken, of zoals ze het zelf noemen, efficiënter te werken. Na recente berichtgevingen van Cursor blijkt het samenvoegen van faculteiten de manier te worden waarmee deze wens vervuld moet worden. Ondanks een informatiesessie bleef het weer traditioneel onduidelijk wat de concrete gevolgen van deze plannen zouden zijn. Echter heeft de Slash toegang gekregen tot een opzienbarend document dat meer duidelijk brengt.

Het meest schokkende deel van het plan, dat in handen is van de onderzoekredactie van de Slash, is het volledig opheffen van de faculteit Wiskunde en Informatica. Dit blijkt echter vrij logisch, aangezien 90% van de medewerkers van W&I toch alleen vakken geeft aan andere faculteiten. Het is dan ook een kleine en simpele stap om deze mensen daar ook onder te brengen en de rest van de faculteit op te doeken.

Daarnaast is het samenvoegen van de faculteiten Scheikunde en het Innovation Sciences-deel van de huidige faculteit IE&IS, ook zeer controversieel te noemen. Deze faculteiten zouden samen verdergaan als de faculteit Sustainable Innovation & Chemistry (SIC, niet te verwarren met de CIC). De doelstelling van deze faculteit zou worden om de scheikundige tak klimaatneutraal te maken. Tegelijkertijd kan Innovation Sciences de extra funding vanuit o.a. de voormalige Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij goed gebruiken.

Verdere samenvoegingen die al volledig uitgedokterd zijn, is de nieuw te vormen faculteit Lean Biomedical Engineering (LBE), voortkomend uit het samenvoegen van BMT en TBK met het doel om de bloedsomloop verder te optimaliseren. Daarnaast trekt ID in bij EE en AP in Flux aangezien Industrial Design ook wel eens LEDs en Arduinos gebruikt. Zij gaan verder onder de naam Engineering Design (ED) naar het voormalige tweedejaarsvak, waar EE-ers en ID-ers van oudsher het grootste deel van de taken oppakten.

Als laatste zullen Bouwkunde en Werktuigbouwkunde verdergaan onder de naam Bouwkunde, simpelweg omdat hiervoor enkel het woord werktuig doorgestreept hoeft te worden op al het briefpapier van de voormalige faculteit. Wel zo efficiënt.